Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Neberte nám “gastráče“ alebo mýtus obeda zadarmo po slovensky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Ja ti pridam este jeden mytus. "Zamestnavatel plati 5% zo sumy stravneho listka gastro spolocnosti". Najprv si nastuduj podmienky kolko a kto plati gastro spolocnostiam a potom pis "uzasne" clanky. Ale si mlady a studujes pravo, lepsie klamat sa casom naucis.
reityr
dnes som sa osobne rozprával s kamošom, ktorý podniká a má 10 zamestnancov, on mi sprostredkoval takýto údaj...viem, že časť lístka si akože hradí zamestnanec, časť zamestnávateľ
Roman Frnčo
Ten obed na 2 dni pre dvoch dospelych ludi za 3,5€ by som chcel vidiet. Schvalne, daj recept.
Marty
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

 

16 parkov, horcica, kecup... ale vazne, zavisi od kreativity a dostatku casu na zhananie surovin a pod. ja osobne proti gastracom nic nemam, predsa len ma to vzdy tak nejak motivovalo dat si aspon jedno normalne teple jedlo denne. ceny menu v okolitych restauraciach boli vzdy prisposobene (priblizne) hodnote jedneho gastraca.
 

 

Nie je problem.. takze napr. varene/pecene zemiaky, pecene kura, k tomu uhorka, resp. paradajka: 1kg kura = 1.74€, 1kg zemiaky = 0.39€, 1kg uhorka 0.44€, 1kg paradajky = 0.89€, 1maslo = 1.79€ - samozrejme, ze tie ceny su z letakov, ale len z jedneho retazca, aby sme usetrili behanie... ked si to rozratame +- na prociu, vyslo mi to asi 0.838€ (aj s nejakymi koreninami, ktore som neuvadzal, lebo to su extra drobne - neviem vyratat stipku soli :)), samozrejme bez energii, ale kto vie, tak dokaze v jednej rure upiect aj kura aj zemiaky, alebo spolu. A ked som ratal normalne porcie, ako dostanem napr. v restauracii, tak to mi este ostane zopar zemiakov, nejaka cast kurata, zvysok masla a mozno aj nejaka ta paradajka. :)

Je jasne, ze sa to neda jest kazdy den, ale usetrit sa da uiz len tym, ze si clovek stravu naozaj pripravi doma.
 

.

Ty studentik, naco tu riesit gastrolistky ktore sa teba netykaju, staraj sa o seba, si absolutne nekompetentny sa k tomu vyjadrovat. Provizia gastrofirme u mna je 0%, a nestrpim aby mi 700zamestnancov jedlo po stoloch v kancelarii, radsej nech sa idu najest ako ludia slusne do restauracie.
.
To uz je na psychiatriu, ked som o tom rozpraval v usa, kazdy sa chytal za hlavu, ako sa moze zamestnanec stazovat a ist sam proti sebe a odmietat benefit - gastrolistok? Komu tie listky vadia, nech ich niekomu daruje.
.
Nahrada listu peniazmi, je len ciastocna kompenzacia a to iba o 2.85EUR, su firmy co platia viac a potom nebudu, a dalej nebudme naivny tento dodatocny prijem sa zdani a este sa nato naparia odvody.
 

neklam!

tak ti napisem ja, ako zamestnanec, ktoreho sa gastrolisky tykaju.
nepodsuvaj tu predstavu ze v restauracii ti nepredaju obed pokial nezaplatis gastracom. nemaj obavy, cash majitel restauracie uvita ovela radsej ako listok, ktory este musi zmenit za peniaze a zaplati z neho proviziu spolocnosti co ho vydala.
vysvetli mi aku je rozdiel ci ti zamestnavatel da fyzicky listok alebo jeho ekvivalent (minimalne 55%) v peniazoch k vyplate. nezdanene. a ti zamestnavatelia co davaju viac(hoci nemusia) budu davat aj potom. inak by nedavali ani teraz.
a teda ano, zaregistroval som. mas firmu o 700 zamestnancoch a chodis do usa, kde sa rozpravas s miestnymi (zrejme vies po anglicky). wooow...myslim ze uz len minimalne kvoli tebe by mal matovic ten pozmenujuci navrh stiahnut.
 

 

To co Ti dá zamestnávateľ teraz navyše (nad tých 55%), momentálne nepodlieha odvodom. Po tejto zmene už ale bude. To je tá "skrytá" pointa, o ktorej sa až príliš málo diskutuje.
 

 

To si fakt myslis ze kazda gastro firma ma tie iste podmienky? A tiez ze firma ktora zamestnava 100 zamestnancov a 5 zamestnancov ma tie iste podmienky? Nie, vladne tam konkurencia. A to ani nehovorim o tom ze restauracie nedostanu za listok plnu sumu.
A neviem co si chcel povedat tou druhou vetou, kedze o tom rec vobec nebola.
Takze nabuduce ak nechces pisat do markizy si o problematike nieco nastuduj, a potom pis. Lebo inak sa len strapnis.
 

 

cize, ty na zaklade rozhovoru s kamosom napises blog o gastracoch? chran nas hranol takych pravnikov
 

 

k tomu clanku, podla mna sa naozaj najdu ludia, ktory ked dostanu tie peniaze za listky v hotovosti, tak na obedy nebudu chodit a radsej budu chodit na salaty do potravin (mam takych kolegov, ktory to robia ked minu listky), ale je to ich vec.
Mozno by mala byt volba na zamestnancovi. Ked ma niekto napr. zenu na materskej a ta vari detom, tak uz navari viac....
 

Edenred

Ja osobne sa starám o nákup lístkov od spoločnosti Edenred. Kúpime napríklad 100 lístkov v hodnote 3 € (t. j. 300 €) a v skutočnosti za ne zaplatíme viac ako 300 €. Aj na faktúre je vyčíslená provízia Edenred-u. Je to cca 5-10 %. Nemám teraz pri sebe faktúru, takže to neviem presne zistiť. Provízia je teda zisk Edenred-u. Následne predám tieto lístky zamestnancom za 45 % ich nominálnej ceny. Predaj sa však nerobí z rúčky do rúčky, ale zrážkov z čistej mzdy a preto si väčšina zamestnancov neuvedomuje, že za lístky reálne platí. Keď sa lístky zrušia, tak ušetrí zamestnanec 45 % nominálnej ceny a zamestnávateľ 55 % + provízia. Sú to peniaze, ktoré by podľa zákona musel rovno vyplatiť zamestnancom za účelom stravovania alebo by z nich financoval prevádzku firemnej jedálne. O peniaze prídu iba nezmyselní sprostredkovatelia: Edenred, ... Bohužiaľ bežní ľudia nevedia, ako lístky fungujú a práve tí na tomto fóre najviac vyskakujú.
 
Hodnoť

Gastro lístky?

Pozostatok feudalizmu. keď bíreši všetko prepili a zemepán ptreboval aby na pansko makali ako fretky. Tak dostali obed , akože " zadarmo" a tešili sa ako malé deti aký je ten gróf Palfy ľudomil.
Aj dnes sú tu ludia čo by prepili aj nos medzi očami. Pre tých naozaj treba gastro lístky. Lebo už o 11 hodine doobeda by padali od hladu na hubu.
Pre Reityr-
AJ jedno koľko platia , ale platia . Je úžasné aby niekto platil v členskom štáte EU za to , že bude chodiť po SLovensku a platiť za pologranotných slovákov čo nevedia koľko to je , akú to má hodnotu - 1 €, 2 €, 3€.
Čo keby slováčika pri vydávani v hotovosti kelner ošálil. Alebo si kúpil pivo , borovičku a tri rožky namiesto obeda.
Čo sme to za národ?
Chváliť sa s tým , že nevieme narátať do 4-5€! A potrebujeme na to sprotredkovateľa čo za nás vyberie krčmu , reštauráciu , jedáleň , bufet.
Nemyslíte , že je to korupčné ?
 
Hodnoť

štát

podla mna by mal platit kazdemu kto odvadza dane gastrace stat.aj tak by to bolo iba male odskodnenie pre tych ktori makaju aj na tych druhych,pri tych priemernych platoch na slovensku zvlast a vacsinou na sk su zmeny len k horsiemu
 
Hodnoť

 

ja suhlasim so zrusenim ... ved je to kazdeho osobna vec, ked sa chce cez obed zrubat jak doga, tak prosim. samozrejme, bude niest nasledky v pohobe hodinoveho vyhadzovu. ked chce hladovat cely den - tiez treba respektovat. a je potom len a len na zamestnancovi, ci si chce takto znicit zdravie, alebo nie. preco by si dakto tiez napr. nemohol nosit obed z domu a v kuchynke si ho zjest a za usetrene peniaze si kupit daco ine - je to o slobodnej volbe.
 

Presne tak.

Pre cloveka ktory zarobi 3-4€ cisteho na hodinu teda vacsina populacie je obed v restike za rovnaku cenu naozaj predrazeny, doma si urobi rovnake jedlo za tretinu ceny. Navyse nie kazdy ma rest. poruke, ludia na stavbach ci polnohospodarstve urcite nie a aj ti ostatni velmi casto nestihnu cez obednu prestavku pochod do rest, potom cakanie v rade, konzumaciu a cestu spat, niekde to trva aj hodinu a este su v casovom strese co nepodpori ani ich zdravie ani pracovny vykon. Restauracie su nepouzitelne aj pre vacsinu ludi ktori drzia nejaku dietu alebo sa aspon chcu zdravo stravovat, rest strava taka urcite nie je. Aj velkost porcii je pre mnoho ludi privelka ale nemaju moznost kupit si napriklad polovicnu porciu za polovicnu cenu a platit za polovicu jedla ktore necham na tanieri je luxus. Takze ta chladnicka a mikrovlnka na z domu prinesenu stravu je asi rozumny kompromis, zamestnancovi usetri cas aj peniaze, moze sa zdravo stravovat a zamestnavatela to vela nestoji.
 
Hodnoť

Skutocna cena listkov

zvysila sa hodnota listkov na 3,70Eur a hla, slovensky "podnikatelia" v restikach objavili menu za 3,69, 3,45 a podobne, hoci ked listky boli po 3 eura sa pretekali a vsade boli obedy za 2,99.
Ako samozrejmostou je, ze navyse za 3,69 nedaju ani kusok zeleniny, pripad. jednoduchy napoj.
Jaosobne to kazdemu aj patricne vysvetlim a hladam viac za vacsiu sumu.
No drviva vacsina ludi bez mihnutia oka plati po novom.
 

 

Presne aj toto je jeden z dovodov, preco ignorujem "menu" v stravovacich zariadeniach - alebo si nieco musis kupit, aby si doplatil, alebo ci chces, ci nechces, tam musis ten jeden cent nechat.
 

z gastracov sa nevydava

proste ked mas lacnejsi obed tak mas smolu ...
zvysok im proste nechas ... smutne ,....
to je tiez jedna z nefer veci s gastracmi ..
 

 

ja viem, ze sa nevydava.. ved to je to, ze castokrat su ceny naschval nastavene tak, aby prevadzkarom ostalo, alebo aby dostali viac.. presnu sumu som este nevidel asi nikde.
 

 

nam z gastracov kludne vydavaju
 
Hodnoť

Gastráče sú motívom

Trochu globálneho chápanie ekonomiky by ti nezaškodilo.
Jeden dôležitý fakt pre ekonomiku štátu je skutočnosť, ako rýchlo sa v nej otáčajú peniaze. Som presvedčený, že gastráče sú akýmsi psychickým motívom chodiť sa napapať. A teda prispievajú k rýchlejšiemu otáčaniu peňazí. Je to tak trochu analógia k reklame o bojovníkovi proti kríze, ak si ju ešte pamätáš.
 

 

A pokial budu restauracie tlacit ceny este kusok nizsie (kedze nebudu mat naklady s gastracmi), to nepohne ekonomiku?

Nehovorte mi ze budu zdrazovat, to si nebudu moct dovolit.
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie


  1. Karol Labaš: Kandidátka OĽaNO zahladila stopy, Matovič mlčí. Vybavené? 5 316
  2. Samuel Zubo: Cestoval som s voličom Kotlebu 3 220
  3. Filip Pastorek: Sociálna poisťovňa kryla mafiu posudkových lekárov 3 099
  4. Martin Borguľa: Taká obyčajná normálnosť – to je to, čo tu chýba 2 520
  5. Pavel Weiss: Otvorená aj skrytá diskriminácia seniorov na pracovnom trhu 1 591
  6. Jozef Sitko: Harabin - hrozba a výsmech pravdy i rozumu 1 288
  7. Tibor Bindas: Rozboril a Habera sa nebáli, moderátorská superstar Adela sa bojí? 1 016
  8. Michael Achberger: Ako schudnúť v tvári? Riešenie vás prekvapí 922
  9. Ivan Holko: Je nutné vakcinovať psa každý rok? 882
  10. Filip Pastorek: Porazil som mafiu napojenú na SMER 783

Rebríčky článkov


  1. Olívia Lacenová: Libra by mohla prvý polrok posilňovať. O jej osude však rozhodne záver roka
  2. František Stručka: Ako železnice premrhali 600 miliónov korún na elektromeroch
  3. Jozef Legény: Zelené odpustky pre klimatických hriešnikov (Green indulgences for climate sinners)
  4. Ivan Hrach: 7 paradoxov „demokratickej“ opozície
  5. René Števánka: Ako správne/ múdro zvoliť?
  6. Kamil Bodnár: Bude Miletička konečne bez vizuálneho smogu?
  7. Zdeněk Kedroutek: Dezinformace, nevědomost a levná polemika:„Zarážajúce fakty o nových ČP pre DPO SR"
  8. Ľuboš Šimún: Terapia šokom ! Článok X ústavy Y.
  9. Peter Biščo: V „ tomtom “ si asi nebudeme rozumieť,výsledok nesedí.
  10. Petra Babanova: Čakajú nás parádne dni

  1. Mazurek ma inšpiroval. Prešlo ma to v Osvienčime (odomykáme)
  2. Pellegriniho hospitalizovali pre infekciu dýchacích ciest, dočasne ruší program
  3. Proti Kiskovi už existuje tretie video, zatiaľ najkratšie
  4. Google stopol videá Smeru, ten sa vyhovára na technické úpravy
  5. Bol to šialený skok. Vlhová sa zľakla a vypla hlavu
  6. V prípade výbuchu plynu v Prešove obvinili dvoch stavbyvedúcich
  7. Výsledky prvého prieskumu v čase moratória sú známe, dostanú sa k nim tisíce ľudí
  8. Shiffrinová sa prihovára cez sociálne siete, zverejnila ďalší odkaz
  9. V nemocnici po premiérovi hospitalizovali aj Borisa Kollára
  10. Kaufland, slabá angličtina. Po desiatich rokoch Galko v politike zrejme skončil

Už ste čítali?