Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Neberte nám “gastráče“ alebo mýtus obeda zadarmo po slovensky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Opravte ma, ak sa mylim
Ja som bol vzdy v tom, ze zamestnancovi zamestnavatel strhava z mesacnej mzdy iba nejake percento z celkovej sumy gastrolistkov za mesiac. Ja dostavam mesacne 20 gastrolistkov s hodnotou 3.5e (t.j. celkova hodnota gastracov za mesiac je teda 70e) a na paske mam strhnute za gastrolistky 16 eur. To znamena, ze ak by sa zrusili gastrolistky a zamestnavatel by mi tych 16 eur nechal, tak by som musel este ja zo svojho doplacat za obedy ten rozdiel? (54 e). Ak je to takto, tak potom chodte s celym rusenim gastracov do psej matere.
reskator
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

Nie, nemýliš sa

ale autor článku by si mohol overiť u svojej ekonómky, aké že to má firma výdavky s tými gastráčmi a aké neskutočné zdroje na šetrenie sa tu núkajú. Nech mi je prepáčené, nemám zvyčajne sklon k arogancii, ale mám pocit, že toto písal počas cesty z Marsu.
Firma nemá NIJAKÉ výdavky, ani len s poštovným! Ekonómka má s tým prácu tak na 1 hod za mesiac a tie isté peniaze za lístky by nám predsa aj tak museli vyplatiť.
Pri všetkej úcte k práci ekonómky, ale tá jej hodina mesačne že by postavila firmu na nohy...? :)
 

Klameš

Z hodnoty gastrolistka ide emitentovi provizia, ktoru fakturuje emitent zamestnavatelovi pri dodavke stravnych listkov. Dalej je tam kurier, alebo osobne vyzdvihnutie /cestovne naklady/ listkov u emitenta.

pre reskator: navrh je, aby 55% z ceny stravneho, dnes 2.09 Eura mohlo byt poskytnute zamestnancovi v penaznom plneni na den. Tych 16E, ktore ti dnes zamestnavatel zraza zo mzdy, ti samozrejme ostava. K tomu ale dostanes naviac peniaze do vyplaty, ktore dnes dostavas na ruku v listkoch. Takze skutocnost je taka, ze tvoj zamestnavatel ti uz nebude vymienat tvoju vyplatu /16Eur/ na listky.
 

mylis sa

16 ti zostane a 54 dostanes navyse v eurach a nie v monopoly money
 

 

Tak ak je to takto, tak je to asi v pohode. Ak to ma odlahcit firmy od rezijnych vydavkov a nejakej tej byrokracie, tak moze byt. A nejaka motivavia, ze ludia budu viac chodit na teple jedlo. Co ja viem. To mi pride trochu scestne.
 

Mylis sa

Tych 54€ ti teraz doplaca zamestnavatel a bude aj potom. O tolko by mala stupnut vyplata. (-16 eur).
 

"sociálny fond" -

(ak ešte funguje)
Každá firma musí vytvárať tzv. "sociálny fond".
Na gastrolístok zákon dovoľuje doplácať len presne určených 55%.
Nektoré firmy ale doplácajú ďalšie peniaze z toho fondu a preto Teba môže stáť gastrolístok len 15% jeho hodnoty, lebo 30% firma zatiahne z toho fondu (čo zákon umožňuje).

Inak, osobne si myslím, že nelobujú len firmy kšeftujúce s gastrolístkami. Aak by gastrolístky zrušili, tak reštiky pôjdu do kolien.
 
Hodnoť

vyber

Aky vber budu mat zamestnanci, ktori su nuteni chodit jest do zavodnych jedalni? Su ich na slovensku tisice a su to prave ti, ktori makaju vo fabrikach a vyrobnych halach a nemaju bohvieake prijmy.
Poznam odpoved: Ziadny vyber, Ti nech si pekne zeru v zavodke, hlavne, ze my, ludia z miest a pracujuci v malych a velkych firmach, obklpeni restikami, dostaneme prilepsene k platu...
Zase budu diskriminovani len ti najslabsi... Vivat Matovic a jeho zamestavatelske pravicove lobby, co ho zivi!
A este nieco, keby ma malo trapit to, kolko kto na niecom zaraba a ake miliony v tomto state, tak gastrace su to posledne...
 
Hodnoť

 

Ked som pracovala v Madride, tak som dostavala gastrace ako benefit k platu. Nic mi nebolo strhavane zo mzdy z ich hodnoty. I ked ich hodnota vtedy bola 1,50 E. Dali sa pouzit len v restauraciach a mohli ste si za ne uplne kludne kupit alkoholicky napoj.
Teraz tu na Slovensku mam listky za 3,80, z ktorych platim 0,76 z cistej mzdy. Dost ma zaujima ako to bude. Vidim to akurat tak na zdanenie v ramci hrubej mzdy alebo pri vsetkych tych potencialnych zmenach mozno z celkovej ceny prace.
Kadzopadne vsetko to je stale len "teoria", ktoru omielaju ako kritici tak ti co su za. Vysledok sa uvidi az na vyplatnej paske. No obavam sa, ze sa to naozaj neprijemne dotkne ludi v regionoch.
 

re

namiesto listkov dostanes nezdaneny prispevok na stravovanie k platu v cene gastrolistkov.... nikoho sa nic nedotkne... a navyse, ak niekto tie papieriky aj tak chce, moze ich od zamestnavatela pozadovat....
 

???

A kto akoze nezije v regione? Kozmonauti na orbite jedine....
 
Hodnoť

gastráče sú úplná hovadina

vlastním bagetériu, a gastrolístky slúžia akurát na to, aby na jednej strane malo 5-6 firiem zaručení bezpracný a istý zisk, na druhej strane gastrolístky slúžia na zdieranie podnikateľov, keďže z môjho zisku si niekto zoberie províziu bez toho, aby mi za to poskytol nejakú protihodnotu. A ešte je s tým aj zbytočná práca, keďže gastrolístky musím chodiť meniť za peniaze do niektorej zo zdieračských firiem. Keby tie firmy boli aspoň natoľko ústretové, že sami si chodia raz za týždeň alebo mesiac pozbierať gastráče a vymeniť ich za peniaze. Gastráče treba zrušiť.
 

Niekto Vás núti akceptovať

vo vašej bagetérii gastráče?
Však ich neberte a ušetríte za províziu. As easy as that.
 
Hodnoť

Milý "kardinál"

čím skôr si vymeňte dodávateľa gastrolístkov...
U nás to funguje nasledovne: ekonómka objedná lístky v hodnote 3,-€ x počet dní a zamestnancov a príde faktúra (držím ju v ruke) na 3,-€ x počet dní a zamestnancov. Ani jediný cent navyše. Lístky privezie po zuby ozbojená bezpečnostná služba zo 40km. Prosím pekne a to iba pre 70 zamestnancov-nie 700...
Nie som klamár, no ani demagóg...
 

Tvoje podmienky

nemusia mat vsetci, a ani my nemame. To ja zase niesom blazon, aby som zamestnancovi menil cast vyplaty na papieriky. Takze listky objednavam v hodnote 2,10 Eur :) Ano viem, zakon hovori, kolko ma byt hodnota stravneho listka. Ale mame tu ine predpisy, ktore mi neumoznuju robit zrazky zo mzdy zamestnancovi. No a kto potom zaplati to necele Euro ? to uz je ale ina tema ...

Takze naklady na listky vo firme mame, a niesme jediny. Maju ich mnohi ini, a nezalezi to iba od dodavatela listkov, ale aj inych parametrov. O tom som presvedceny.
 
Hodnoť

Zúžený pohľad

"Za nezrušením stravovacích lístkov vidím jedine lobby spoločností, ktoré sa oprávnene obávajú o svoje zisky, lenže sloboda rozhodovania o tom, čo budeme jesť, kedy, kde, ako a čím zaplatíme za jedlo, patrí jedine nám a ani vláda nám do toho nemá čo kecať." Dosaď si do tohto odstavca služby školstva či zdravotníctva a výsledok bude oveľa zaujímavejší.
 
Hodnoť

bolo to asi dávno

Bolo to už dosť dávno, keď sa pôvodne štátne podniky postupne zdecimovali a začali sa ako huby po daždi objavovať malé firmy, ktoré samozrejme nedokázali zabezpečiť teplé jedlo vo vlastných jedálňach. Tak sa zrodili gastrolístky, ktoré akože boli alternatívou pre tieto jedálne. Zaujímali ste sa, koľko zaplatí úradník alebo učiteľ ešte dnes za lístok v jedálni? Samozrejme podstatne menej ako my všetci za gastráče. Možno v danom čase, keď sme nedokázali vnímať všetky aspekty slobody, zobrali sme ich ako "fajn" náhradu za postupne sa strácajúce "výhody" socializmu. Ak niekto prišiel s tým, že je čas na zmenu a dáva zamestnancovi možnosť výberu medzi gastrolístkami a povinným príspevkom na stravu, je to úplne prirodzené. lebo dnes sme už niekde inde ako pre dvadsiatimi rokmi. Potom sa naozaj uvidí, koľko ľudí je skutočne za gastrolístky a koľkí si dokážu stravovanie zabezpečiť aj bez asistencie svojho zamestnávateľa, pokiaľ dostanú zákonom stanovený príspevok na stravovanie. Len tak na okraj diskusie : Už roky sa nestravujem v reštaurácii, nosím si jedlo z domu. Oceňujem dobre vybavenú kuchynku u môjho zamestnávateľa a hlavne nemávam žalúdočné ťažkosti ani helicobaktera.
Tí, čo si tak zastávajú gastrolístky a neumožňujú alternatívu vo forme povinného príspevku na stravu, asi nie sú svojprávni, alebo žijú z tohto biznisu, ktorí je naozaj obrovský. Čo sa týka reštaurácií, myslím, že si musia získavať svojich zákazníkov presne tak, ako všetci ostatní obchodníci. Naše ženy ešte stále varia prevažne doma, aj keď by si naozaj zaslúžili aspoň cez víkend trochu oddychu. Ale dokážu naše reštaurácie zdravo a hygienicky variť a ešte k tomu za tie ceny, ktoré by boli prijateľné? Žiaľ nejde to a kde je problém, nedokážem posúdiť. Ale možnosť výberu medzi gastrolístkami a povinným príspevkom na stravu schvaľujem a nevidím jeden jediný dôvod (okrem straty zárobkov firiem, ktoré na tomto biznise roky ryžovali), aby sme o tom viedli ďalej diskusie. Pánovi Matovičovi držím palce, aby získal podporu pre svoj návrh.
 
Hodnoť

Uchanik nema sajn, o com pise

"Malý chlapčok" si precital par stran z ekonomie a mysli si, ze rozumie vsetkemu najlepsie, hoci nechape samotnu pointu gastracov. Pre nechapavych mudrakov mala lekcia:

***(1)*** Gastrace su nasjtrojom tlaku na ludi, aby sa stravovali normalnejsie ako 10dkg tresky a 4 rozky. Vdaka gastracom sa v restauraciach zaviedlo obedove menu, ktoreho cena sa pohybuje medzi hormym a dolnym limitom ceny gastrolistkov. SUHLASIM, nie je potrebne robit tlak - ale opadne to rovnako, ako keby sme dali ludom na vyber, ci chcu platit odpvody a zdravotne poistenie alebo si chcu setrit na dochod sami a platit lekara, ked ho potrebuju. Takto to funguje v USA a vysledkom su spickove sukromne nemocnice len pre vyvolenych a katastrofalny stav verejneho zdravotnictva, do ktoreho netecie dostatok penazi. LEN HLUPAK NEVIDI, ze sa moze najest cez obed v meste za 3-4 eura aj s polievkou len vdaka gastracom. Keby sa geastrace zrusili, vacsina ludi daj prednost treske a desiatej a obedve menu by zmizlo. Zostal by na vyber kebab, hotdog alebo zemiakova placka na jednej strane a obed v restike za 10 eur na druhej strane.

***(2)*** Navrh zakona na dobrovolny vyber medzi gastracmi a peniazmi nie je cielom, je len medziclankom na zrisenie nezdaneneho prispevku na stravu. Sleduje sa zaujem zamestnavatelov znizit naklady, ale v otvorej podobe by to nepreslo. Preto sa pan Spirko z Penty a podobny ubrali inym smerom: Dat ludom velkodusne na vyber, pricom sa jedna o pascu. Peniaze bez uceloveho viazenia V ZASADE musia byt zdanane, takze keby si ludia vybrali (museli vybrat na tlak zamestnavatela) peniaze, v dalsom kroku by sa prispevok zdanil a zodvodoval, cize stal sa sucastou platu, pricom jeho realna hodnota by bola znizena na polovicu. Takyto osud mal napriklad aj prispevok na dopravu. LEN HLUPAK nevidi, o co sa tu hra a takýto sopľoši ako nas bloger sa tu este hraju na expertov.
 

ad 1

myslis, ze teraz si ludia za gastrace nekupuju na obed 10dg tresky a 4 rozky? :-)) nie kazdy chodi na obed do restiky...bud maju vela prace alebo z ineho dovodu :P
 

 

:D cize za gastrac sa neda kupit ine jedlo len jedlo v restauracii? bol si uz niekedy v tescu v piatok podvecer ked sa robia rodinne nakupy, kolko ludi tam plati gastracmi? Odkial ich maju? Dostali od zamestnavatela nejake navyse? Ci si proste za ne nekupili obed v praci a usetrili ich na nakup.. hm? :)
 

Nechápavý mudrák si v prvom rade Ty.

Tak ako si napísal, "sopľoš ako náš bloger" napísal excelentný článok v ktorom obdivuhodne vystihol podstatu veci. Naopak v tvojom podaní som si prečítal katastrofálny príspevok v ktorom si len potvrdil že problematike rozumieš asi tak ako hus pivu. S tebou je úplne zbytočné o tomto polemizovať . Len jednu vec by som Ti chcel ozrejmiť: Gastromafia (5-6 firiem emitujúcich "gastráče") pôsobiaca na Slovensku, priznáva obrat 50 mil. eur.
(1,5 mld. Sk). Obojstranná provízia pre túto gastromafiu (vstup-výstup), je cca.10%. Inými slovami, týchto päť firiem si rozdelí ročný zisk v podstate za nič v objeme 5.000 000 Eur ( 150.000 000 Sk ). Najhoršie však na tom je že tieto peniaze v konečnom dôsledku zaplatia zamestnanci, cez znížené prémie odmeny a pod.
To Ti nevadí ?
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

Najčítanejšie


  1. Pavel Sibyla: Hrozná pravda o zadržaní Haščáka a väzbe Jankovskej 5 152
  2. Július Kovács: Jaroslav Haščák prvý žralok v sietiach justície asi jeden z objednavateľov vraždy Kuciaka 2 386
  3. Jana Júdová: Pán Gröhling, nedajte sa, bojujte 2 184
  4. Jozef Sitko: Je ešte Sulík politikom vládnym či už opozičným? 2 026
  5. Věra Tepličková: Vážení Pán premiér 1 883
  6. Elena Antalová: Po Ficovi sa Pavol Habera pustil do Matoviča 1 791
  7. Tomáš Kubuš: Egypt 2020 (foto) 1 251
  8. Milan Hutera: Ako som začal fotiť objekty hlbokého vesmíru 1 224
  9. Jozef Sitko: Prvý veľký úder od vzniku štátu oligarchii 1 091
  10. Miroslav Ferkl: Igor Matovič, by si mal uvedomiť! 1 047

Rebríčky článkov


  1. Miriam Studeničová: Kritika ženského odievania
  2. Jozef Legény: Koľko koronahibakušov má na svedomí premiér Matovič?
  3. Marian Vojtko: v Tescu teroristom?
  4. Ján Franz: Cintoríny v obci Dobrá voda
  5. Erik Koncz: Hunt a kráľ Štefan alebo ako súvisí vznik Uhorského kráľovstva s Hontom ?
  6. Štefan Vidlár: Svetlá rámp
  7. Július Kovács: Fico a Kotleba nám pripravili Vianočný darček minimálne 800 mŕtvych navrch
  8. Július Kovács: Matovič nastúp do truhly ozývalo sa z davu náckov pred jeho domom.
  9. Ján Škerko: Hra s vnúčatkami predškolského veku – improvizácia je základ
  10. Peter Biščo: Chúdence zo Smeru a Hlasu sú neinformované a zábudlivé.


Už ste čítali?