Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Neberte nám “gastráče“ alebo mýtus obeda zadarmo po slovensky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Uchanik nema sajn, o com pise
"Malý chlapčok" si precital par stran z ekonomie a mysli si, ze rozumie vsetkemu najlepsie, hoci nechape samotnu pointu gastracov. Pre nechapavych mudrakov mala lekcia: ***(1)*** Gastrace su nasjtrojom tlaku na ludi, aby sa stravovali normalnejsie ako 10dkg tresky a 4 rozky. Vdaka gastracom sa v restauraciach zaviedlo obedove menu, ktoreho cena sa pohybuje medzi hormym a dolnym limitom ceny gastrolistkov. SUHLASIM, nie je potrebne robit tlak - ale opadne to rovnako, ako keby sme dali ludom na vyber, ci chcu platit odpvody a zdravotne poistenie alebo si chcu setrit na dochod sami a platit lekara, ked ho potrebuju. Takto to funguje v USA a vysledkom su spickove sukromne nemocnice len pre vyvolenych a katastrofalny stav verejneho zdravotnictva, do ktoreho netecie dostatok penazi. LEN HLUPAK NEVIDI, ze sa moze najest cez obed v meste za 3-4 eura aj s polievkou len vdaka gastracom. Keby sa geastrace zrusili, vacsina ludi daj prednost treske a desiatej a obedve menu by zmizlo. Zostal by na vyber kebab, hotdog alebo zemiakova placka na jednej strane a obed v restike za 10 eur na druhej strane. ***(2)*** Navrh zakona na dobrovolny vyber medzi gastracmi a peniazmi nie je cielom, je len medziclankom na zrisenie nezdaneneho prispevku na stravu. Sleduje sa zaujem zamestnavatelov znizit naklady, ale v otvorej podobe by to nepreslo. Preto sa pan Spirko z Penty a podobny ubrali inym smerom: Dat ludom velkodusne na vyber, pricom sa jedna o pascu. Peniaze bez uceloveho viazenia V ZASADE musia byt zdanane, takze keby si ludia vybrali (museli vybrat na tlak zamestnavatela) peniaze, v dalsom kroku by sa prispevok zdanil a zodvodoval, cize stal sa sucastou platu, pricom jeho realna hodnota by bola znizena na polovicu. Takyto osud mal napriklad aj prispevok na dopravu. LEN HLUPAK nevidi, o co sa tu hra a takýto sopľoši ako nas bloger sa tu este hraju na expertov.
_clovek
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

no mas

ale nakakane v hlave, uplne do plna
 
Hodnoť

 

si este mlady , student .. nepracujes ...nechapem preco sa vyjadrujes k veci co sa ta netyka ..kazdopadne k veci .. velka kopa ludi chodi do restauracii jest len kvoli gastracom ..akonahle sa tie listky mat nebudu ..nebudu chodit ani na normalne obedy a budu vyjedat rozky a tresku ... vidim to na novych kolegoch co mesiac ziju na obedoch na pastikach kym nedostanu prve gastrace .. nehovoriac o tom ze v chudobnejsich regionoch podniky ziju prave z tychto gastro listkov ... a naozaj silne pochybujem ze slovensky pseudopodnikatelia premietnu tuto sumu do zvysenej mzdy
 

Hehe,

zacitujem ťa ":velka kopa ludi chodi do restauracii jest len kvoli gastracom". A ja som si myslel, že tam chodia kvôli tomu, že sú hladní a potrebujú sa najesť. Čo všetko sa tu ja nedozviem :)!
 

 

najest sa da aj v kancli z konzervy ty blbecek ..ide o princip nie o chytanie sa za slovicka
 

pianko 3/3

no a nie je to tak trosku ich problem? su predsa dospeli sebestacni ludia, nie male deti o ktore sa treba starat...ked clovek nechape ze spravne stravovanie je rovnako dolezite ako sa poriadne vyspat tak je asi chyba inde a nie v tom ci maju alebo nemaju gastrolistky.
 

 

ano ale slovaci su od prirody zgrlavy a radsej minu peniaze na hocico ine ako na jedlo
 

 

Ja mam platit gastracmi ktore si musim strazit aby som ich do konca roka minul len preto ze si (asi) nesvojpravny a bez papierikov by si umrel od hladu? Ty stary skuseny pracujuci.
Mimochodom dostavam gastrace a ajtak 1x-2x tyzdenne si kupim rozky a salamu - lebo mi to proste chuti.
Ale suhlasim s tebou socialne davky a podobne, by sa mali ciastocne vyplacat v gastracoch alebo nejak podobne. Pripadne rovno v muke a cestovinach.
 
Hodnoť

1/3

Dočítal som celú túto diskusiu a zostal som v rozpakoch. Neviem , či tá hromada príspevkov zástancov gastrolístkov je písaná z recesie, alebo sú ich autori menej chápaví. Alebo sú aj zainteresovaní v tejto oblasti.
Ich argumentácie za zachovanie gastrolístkov nie sú normálnym rozumom pochopiteľné. Dôvody na ich zrušenie je zbytočné znova písať. Kto aspoň trochu používa hlavu okrem jedenia aj na inú činnosť, vie o čom to všetko je.
 

hmmmmmm

No okrem na pchatie jedla do jedneho velkeho otvoru na hlave vecsina slovakov ju pouziva aj ako drziak ciapky, hlavne v zime, no a po veceroch do nej leje borovicku a pivo a to by bolo asi tak uplne vsetko. Podla vysledkov prieskumov a volieb sa da konstatovat, ze priblizne kazdy druhy slovak sa rodi s prazdnou gebulou.
 
Hodnoť

Pán Frnčo je naslovovzatý odborník

...pár heslovitých skratiek

gastrolístok je benefit pre zamestnanca , používaný v nielen v EU

hodnota gastrolístka je upravená zákonom a taktiež aj minimálnou sumou, ktorú musí zamestnávateľ prispievať v SR min. 55%
gastrolístok nie je pre zamestnanca zdaniteľným plnením
príspevok v peňažnej forme na stravovanie je zdaniteľným plnením pre zamestnanca
minimálna hodnota gastrolístka je je riadená valorizácoiu podľa hodnoty cestovných náhrad
áno gastrolístky sú samozrejme aj biznis, ale tiež tento biznis zamestnáva zamestnancou a všetky náležitosti stým spojené...menej biznisu...menej zamestnancov ..atď.
pre ilustráciu len gastrolístky CHEQUE DEJEUNER používa v EU 21 mil. zamestnancov
pred zavedením gastrolístkov v SR poskytovalo ( a bola to povinnosť) príspevok na stravovanie v peňažnej forme len necelých 28% zamestnávateľov
v súčasnosti si povinnosť zabezpečiť stravu resp. gastrolístky neplní viac ako 36 % zamestnávateľov
skúste sa opýtať aké problémi sú s vyplácaním a evidenciou peňažného plnenia a aj zdaňovania tohto plnenia zo sociálneho fondu....o tom vedia svoje ekonom. účtovníčky a mzdárky
ale najdôležitejšie je to, že tu v skutočnosti nejde o príspevok zamestnávateľa na stravu ako benefit pre zamestnanca , ale jeho postupnú likvidáciu ....resp. dohodenie kšeftu pre zamestnávateľa priateľskej firme, ktorá do závodných jedálňach bude dodávať stravu, ktorá bude síce dotovaná zamestnávateľom , ale kopec zamestnancov jednoducho tak ako v minulosti dá prednosť inému druhu stravovania ale už bez finančnej kompenzácie......prečítajte si návrh tohto zákona.....to nie je o tom, žr ja nechcem gastrolístok a zamestnávateľ mi z jeho láskavosti dá peniaze na moje stravovanie.....buď sa budeš stravovať v jeho zariadení...alebo tzv. priateľskom zariadení s dotovanou stravou alebo nedostaneš nič.....
celé slovensko nežije v Blave.....v malých mestách sú mnohé stravovacie podniky bytostne závislé na gastrolístkoch...

a ešte niečo k tej úsmevnej voľbe......čo tak zvoliť si , že namiesto peňazí sa svoju prácu dostanete naturále.....napríklad namiesto výplaty 600 eur 500kg zemiekov.....

akýkoľvek benefit za svoju prácu a zákonne upravený je len a len plus pre zamestnanca...

mnohý sa tu tvárite ako Onasissovi príbuzný.......vážený.....SK je chudobná krajina, máme jednu z najnižších miezd v EU......najvyššiu nezamestnanosť v EU.... 78% zamestnancov nemá v čistom ani 600 EUR mesačne ...máme najmenšiu mieru sociálneho zabezpečenia v EU......pracoval som v Nemecku aj v Belgicku.....pracovné bebefity a soc. zabezpečenie je tam také aké tu nebolo v mnohom ani za socíka....

ide o benefit pre zamestnanca , ktorý je pre neho výhodný...tak sa tu prosím nehrajte na makroekonómov a veľkých podnikateľov...a len pre ilustráciu niekoľko zaujímavosti z Nemeckého zákonníka práca a soc. benefitov:

-dovolenka od 4 do 6 týždńov
-privyrobenie popri soc. dávok a zamestnania nezdanené do 400 EUR
-prac. týždeń 38 až 40 hodín ( naša super novela do navrhuje 4 mesiace zamestnávateľovi prikázať až 250 mesačne resp. 56 hod. týždenne
- výpovedná lehota 14 dní pri skušobnej dobe ( u nás kedykoľvek )
- výpovedné doby podľa doby zamestnania až do 7 mesiacov
-pri narodení decka partner má až 15 prac. dní voľno
- dôchodok min. 67% predošlého príjmu ( nárok po 5 rokoch...u nás po 25 )
- nárok na podporu v nezamestnanosti ak ste za 2 roky odpracovali 360 dní ) u nás za 3 roky 730 dní )
- podpora 60% pre slobodného a 67% pre toho kto sa stará o osobu mladš. 18 rokov resp. studenta...u nás 50 a 45%
- 154 EUR rodinné prídavky na jedno decko.....atd....
 

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

 

na rozdiel od ľudí is výškou IQ izbovej teploty........pokladníčka v tescu v nemecku má vyššiu produktivitu....naivka.....vodič busu má vyššiu produktivitu v nemecku....tam neodrobí ani polovicu pracovneho času oproti " našému" ....a ke´d nepoznáš daňové zákony tak sa k tomu nevyjadruj...peňažné plnenie zo sociálneho fondu je zdaňované......

400 hodín nadčasov,....v nemecku by sa ani neodvážili čo len navrnúť.....a nie ako u nás ešte znížiť preplácanie zb 1,5 na 1,25 priemeru.....

90% z Vás si tu nedokáže zarobiť ani miminalnu mzdu nekvalifikovaneho otroka v rakúsku ...ušmudlaných 1100 EUR ale aký sú z Vás náramný kapitalisti......ale to že k platom máme najdrahšiu energiu...teplo...dopravu...základné potraviny....to moji iqáči nie je produktivite ale len a len o nenažranosti tzv. kapitalistov.....
 
Hodnoť

1/3

neruste mi gastrace! tatko raz davnejsie na ne uplatil dvoch policajtov aby mu nedali pokutu. co si bez nich potom pocneme?
 

mne sa už aj natankovať podarilo za ne.

:-)
 
Hodnoť

ku gastráčom

1. dnes sa dajú gastráče bežne použiť v hypermarketoch. za dva nákupy mám po lístkoch a celý mesiac jem tresku a rožky. Takže je to blud, že sa nebudeme zdravo stravovať. Btw. taký syr+hranolky za gastráč je úžasne zdravá strava.
2. zaujímavé, že gastro demoštranti vypočítali, koľko nás bude stáť zdravotníctvo za zlé stranovanie. a čo tak vypočítať koľko nás bude stáť zdravotníctvo za spomínaný syr+hranolky? Koľko nás bude stáť za konzumáciu chlastu, fajčenie a pod? Koľko preležíme pri novej telke? Toto im nevadí? Protestovať proti telke nebudeme?
Ešte ku blogu - treba brať v úvahu aj to, že reštaurácie nedostane plnú cenu gastráča, ale menej.
Btw. naša spoločnosť od 1.1. zvýšila hodnotu gastráčov z 3,20 € na 3,30€. Do týždňa všetky reštiky zvýšili cenu denného menu na 3,30€. Firma chcela pomôcť zamestnancom, no pomohla niekomu celkom inému.
 
Hodnoť

???

Zabudol si jeden dolezity fakt - zamestnavatel preplaca minimalne(vo vacsine pripadov aj maximalne) 55% zo sumy gastrolistkov, cize ak by sa zrusili gastrolistky, ludia by nedostali do vyplaty celu sumu gastrolistku, ale povedzme pri 3 eurovych gastrolistkoch by dostali 1,65. To je jeden z argumentov preco gastrolistky nechat - lebo zamestnanec v podstate dostava viac ako polovicu hodnoty gastrolistku zadarmo(narozdiel od toho, co tvrdis ty v tvojom clanku na zaciatku).
 

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 

no ved presne...

to som sa snazil povedat - minimalne polovicu hodnoty gastracu dostava zamestanec zadarmo, ale pri zvyseni vyplaty je velmi pravdepodobne, ze by mu bola navysena iba o tych 55 percent, nie o celu hodnotu stravneho listku, ako to tvrdi autor
 
Hodnoť

 

Nechapem, prečo sú zamestnavatelia stále povinní zabezpečiť svojich zamestnancom nejakou formou teplý obed. Buď formou gastrače, vlastnou reštauráciou alebo inak.
Nech si každý obeduje ako chce a čo chce. Áno, časť hodnoty gl je nezdanené, takže to sa dá ľahko vyriešiť tým, že sa zvýši nezdanenú časť mzdy. A je to.
Zamestnavateľ má poskyťnúť priestor a čas na obed, nic viac.
A to iste platí pre školy. Prečo školské jedálne ? Suma za obede nepokryje náklady, ostatok platíme nepriamo všetci.

Gastrolistky sú len vhodné pre ich vydavatelia a reštauracii, ktore by bez nich skrachovali.

P.S. Nie som zamestnavateľ !
 

 

*** (Všetky príspevky boli zmazané na vlastnú žiadosť autora.)
 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

Najčítanejšie


  1. Pavel Sibyla: Hrozná pravda o zadržaní Haščáka a väzbe Jankovskej 4 985
  2. Július Kovács: Jaroslav Haščák prvý žralok v sietiach justície asi jeden z objednavateľov vraždy Kuciaka 2 305
  3. Jana Júdová: Pán Gröhling, nedajte sa, bojujte 2 018
  4. Jozef Sitko: Je ešte Sulík politikom vládnym či už opozičným? 2 017
  5. Věra Tepličková: Vážení Pán premiér 1 789
  6. Elena Antalová: Po Ficovi sa Pavol Habera pustil do Matoviča 1 786
  7. Tomáš Kubuš: Egypt 2020 (foto) 1 229
  8. Milan Hutera: Ako som začal fotiť objekty hlbokého vesmíru 1 194
  9. Jozef Sitko: Prvý veľký úder od vzniku štátu oligarchii 1 084
  10. Miroslav Ferkl: Igor Matovič, by si mal uvedomiť! 1 002

Rebríčky článkov


  1. Miriam Studeničová: Kritika ženského odievania
  2. Jozef Legény: Koľko koronahibakušov má na svedomí premiér Matovič?
  3. Marian Vojtko: v Tescu teroristom?
  4. Ján Franz: Cintoríny v obci Dobrá voda
  5. Erik Koncz: Hunt a kráľ Štefan alebo ako súvisí vznik Uhorského kráľovstva s Hontom ?
  6. Štefan Vidlár: Svetlá rámp
  7. Július Kovács: Fico a Kotleba nám pripravili Vianočný darček minimálne 800 mŕtvych navrch
  8. Július Kovács: Matovič nastúp do truhly ozývalo sa z davu náckov pred jeho domom.
  9. Ján Škerko: Hra s vnúčatkami predškolského veku – improvizácia je základ
  10. Peter Biščo: Chúdence zo Smeru a Hlasu sú neinformované a zábudlivé.


Už ste čítali?